niedziela, 28 grudnia 2014

Paszteciki z kapustą i pieczarkami na Sylwestra

Przedstawiam Wam przepis na paszteciki z kapustą i pieczarkami, które świetnie nadają się do podania w Sylwestrową Noc :-) Polecam podawać je z czerwonym barszczem na ciepło. Szczególnie smakują kiedy wróci się z dworu po północy, wtedy ciepły barszczyk i ciepły pasztecik smakują świetnie! :-)



Składniki:

Składniki i przepis na ciasto drożdżowe znajdziesz TUTAJ . Jedyną modyfikacją ciasta jest dodanie 1 łyżeczki zamiast 3 łyżek cukru.

Składniki na farsz:
1/2 kg kapusty kiszonej
1/2 kg pieczarek
1,5 łyżki masła
pieprz, sól, vegeta
opcjonalnie grzyby leśne, lub proszek grzybowy


Wykonanie:

Przygotowujemy ciasto z TEGO przepisu.

Na patelni rozgrzewamy masło. Pieczarki kroimy w kosteczkę i wrzucamy na patelnię. Czekamy aż odparuje z nich woda. 

Następnie szatkujemy kapustę kiszoną i dodajemy do pieczarek i smażymy około 20 - 25 minut. Na sam koniec doprawiamy solą, pieprzem, vegetą. 

Ja doprawiam również proszkiem grzybowym, który sama przygotowuję jesienią z suszonych grzybów. Można również dodać wcześniej namoczone suszone grzyby leśne, pokrojone w kosteczkę. Farsz nabiera wtedy pysznego grzybowego smaku.

Ciasto rozwałkowuję na długi prostokąt. Nakładam na środek farsz i zlepiam brzegi. Długi rulon z nadzieniem nacinam co około 3-4 cm. Przekładam na papier do pieczenia i piekę około 15 minut w temperaturze około 200 st.C. 

Przed włożeniem do piekarnika można ciasto od góry posmarować białkiem jajka.


Życzę smacznego :-)

2 komentarze:

  1. Bardzo fajny pomysł na danie :) Zapraszam do siebie gdzie pokazuję mój sposób na dobry obiad :D Pozdrawiam Serdecznie w Nowym Roku :)

    OdpowiedzUsuń