niedziela, 4 stycznia 2015

Chrzanowa rolada szpinakowo - łososiowa

Chrzanowa rolada szpinakowo - łososiowa jest świetną przekąską na Karnawałową imprezę. Robi furorę zarówno wyglądem, jak i smakiem. Można ją wykonać bez dodatku chrzanu, ale z nim jest bardzo wyrazista i znika prędzej z półmisków niż rolada bez dodatku chrzanu. Mimo tego, że wygląda na bardzo pracochłonną potrawę, nie wymaga dużych umiejętności kulinarnych, więc każdy z łatwością poradzi sobie z jej wykonaniem :-)
inspiracja: kulinarneprzeboje.pl



Składniki:

1 opakowanie szpinaku mrożonego (450g)
łosoś wędzony 300g
Serek (twarożek) Almette lub Delicate naturalny 2 opakowania
5-6 łyżeczek chrzanu
4 jajka
4 łyżki jogurtu greckiego
1 czubata łyżka masła
4 ząbki czosnku
pieprz i sól



Wykonanie:

Na patelni rozpuść masło. Dodaj zamrożony szpinak i smaż co jakiś czas mieszając. Kiedy szpinak się odmrozi i podgrzeje dodaj jogurt grecki i wymieszaj. Następnie dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, pieprz i sól do smaku i wymieszaj. Odstaw do całkowitego wystygnięcia.

Po ostygnięciu do masy szpinakowej dodaj 4 żółtka i wymieszaj. Białka ubij w misce na sztywną pianę i również dodaj do masy delikatnie mieszając łyżką.

Piekarnik nagrzej do 180 st.C. Na oryginalną kwadratową blachę z piekarnika wyłóż papier do pieczenia. Na papier wylej masę szpinakową i równomiernie rozprowadź ją łyżką tak, żeby powstał około 0,5 - 1 cm grubości kwadratowy placek bez prześwitów. Piecz około 15-20 minut a następnie ostudź.

W misce wymieszaj chrzan z twarożkami. Gotową masą twarożkową wysmaruj szpinak. Na wierzch ułóż plastry wędzonego łososia. 

Zwijaj roladę pomagając sobie przy tym papierem do pieczenia. Zwijając dociskaj delikatnie, aby rolada się nie rozwaliła. Zawiń w folię spożywczą i włóż na 3-4 h do lodówki. Następnie pokrój na 1-centymetrowe paski.

Smacznego:-)

5 komentarzy:

  1. ale super pomysł! nie wpadłabym na to, aby szpinak zapiec w roladę

    OdpowiedzUsuń
  2. super pomysł na roladę :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Już gdzies widziałąm przepis na taką roladę - zawsze przykuwa moją uwagę. Jest bardzo elegancka i do tego musi być pyszna :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Muszę ją wreszcie zrobić, fantastyczna jest :)

    OdpowiedzUsuń