Dziś przedstawiam kolejny sposób na przyrządzenie piersi z kurczaka.
Uwielbiam piec je w piekarniku na różne sposoby. Padło na Mozzarellę, czyli pyszną włoską odmianę białego sera. Po obróbce termicznej ser ten staje się pysznie ciągnący. Piersi z kurczaka upieczone bez dodatku tłuszczu są soczyste i aromatyczne, a ser mozzarella dodatkowo podkręca ich smak :-)
Składniki:
1 pierś z kurczaka (około 150g)
2 plastry sera mozzarella
papryka mielona ostra
sól, pieprz
vegeta
Proponuję podawać z kaszą gryczaną i buraczkami.
Wykonanie:
Piersi umyć i wysuszyć ręcznikiem papierowym. Naciąć nożem tak, aby powstała kieszonka z mięsa.
Mięso doprawiamy solą, pieprzem, vegetą i papryką ostrą mieloną. Odkładamy natarte piersi kurczaka do lodówki na około 20-30 minut (ten etap można pominąć i mięso również będzie smaczne).
Następnie w kieszonki wkładamy ser mozzarella.
Z folii aluminiowej tworzymy miseczkę z otwartą górą.
Wkładamy w tę miseczkę mięso i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 st.C około 20-30 minut.
Smacznego :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz