Kurczak jest jednym z ulubionych przeze mnie mięs. Można z niego wyczarować naprawdę dużo różnych potraw :-) Ja proponuję zdrowo - upiec bez dodatku tłuszczu pierś w piekarniku.
Pieczona pierś kurczaka z tymiankiem jest bardzo krucha, soczysta.
Tymianek bardzo fajnie współgra z drobiem.
Znów jest zdrowo i pysznie :-)
Składniki:
1 pierś z kurczaka
3-4 gałązki tymianku
papryka ostra mielona
sól, pieprz
vegeta
Jako dodatek proponuję fasolkę szparagową około 200g.
Wykonanie:
Pierś myję, ale nie osuszam. Następnie jeśli pierś w różnych miejscach jest różnej grubości, to rozcinam w taki sposób, aby pierś stała się jednej grubości (około 1-1,5 cm.) lub rozbijam delikatnie tłuczkiem.
Dodaję przyprawy na mięso według uznania i odstawiam na około 15-30 minut do lodówki. Można ten etap pominąć i mięso będzie również dobre.
Mięso kładę na folię aluminiową, a na mięso gałązki tymianku i tworząc " foliową miseczkę" z otwartą górą wkładam pierś do piekarnika nagrzanego do 200 st.C. na około 15-20 minut.
Po tym czasie można podawać. Ja proponuję podać pierś z fasolką szparagową. Zimą można kupić takową zamrożoną. Jest ona również źródłem cennych witamin i składników.
Smacznego :-)
Bardzo lubię pierś z kurczaka a pieczoną i tak aromatyczną,, biorę w ciemno,, :)
OdpowiedzUsuńPyszne, aromatyczne mięsko :)
OdpowiedzUsuńAle smakowite :>
OdpowiedzUsuńChętnie wykorzystam ten pomysł w swojej kuchni, pozwolisz :D
OdpowiedzUsuńAleż bardzo proszę :-))) Bardzo się cieszę, że przypadł Ci Agnieszko do gustu :-)
Usuńpyszne :) nie suche i mięciutkie :) ale pokombonowałabym jeszcze z przyprawami troszkę.
OdpowiedzUsuń