piątek, 16 stycznia 2015

Pieczona pierś kurczaka z tymiankiem

Kurczak jest jednym z ulubionych przeze mnie mięs. Można z niego wyczarować naprawdę dużo różnych potraw :-) Ja proponuję zdrowo - upiec bez dodatku tłuszczu pierś w piekarniku
Pieczona pierś kurczaka z tymiankiem jest bardzo krucha, soczysta. 
Tymianek bardzo fajnie współgra z drobiem
Znów jest zdrowo i pysznie :-)


Składniki:

1 pierś z kurczaka
3-4 gałązki tymianku
papryka ostra mielona
sól, pieprz
vegeta

Jako dodatek proponuję fasolkę szparagową około 200g.


Wykonanie:

Pierś myję, ale nie osuszam. Następnie jeśli pierś w różnych miejscach jest różnej grubości, to rozcinam w taki sposób, aby pierś stała się jednej grubości (około 1-1,5 cm.) lub rozbijam delikatnie tłuczkiem.

Dodaję przyprawy na mięso według uznania i odstawiam na około 15-30 minut do lodówki. Można ten etap pominąć i mięso będzie również dobre.

Mięso kładę na folię aluminiową, a na mięso gałązki tymianku i tworząc " foliową miseczkę" z otwartą górą wkładam pierś do piekarnika nagrzanego do 200 st.C. na około 15-20 minut.

Po tym czasie można podawać. Ja proponuję podać pierś z fasolką szparagową. Zimą można kupić takową zamrożoną. Jest ona również źródłem cennych witamin i składników.

Smacznego :-)

6 komentarzy:

  1. Bardzo lubię pierś z kurczaka a pieczoną i tak aromatyczną,, biorę w ciemno,, :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Chętnie wykorzystam ten pomysł w swojej kuchni, pozwolisz :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ależ bardzo proszę :-))) Bardzo się cieszę, że przypadł Ci Agnieszko do gustu :-)

      Usuń
  3. pyszne :) nie suche i mięciutkie :) ale pokombonowałabym jeszcze z przyprawami troszkę.

    OdpowiedzUsuń