środa, 14 stycznia 2015

Łosoś z serem mozzarella gotowany na parze

Bardzo lubię zdrowe obiady, którymi się najem, lecz nie czuję się po nich ociężała. Do takich z pewnością należą potrawy przygotowywane na parze. Można zaopatrzyć się w specjalny garnek lub urządzenie do gotowania na parze, ale można też zrobić to jak ja - czyli użyć najzwyklejszego, metalowego sitka. Sitko umieszczam na garnku, w którym znajduje się kilka centymetrów wody.
Tak właśnie został przyrządzony łosoś z serem mozzarella :-) Wyszło pysznie, zdrowo i kolorowo. Sami zobaczcie i oceńcie:-)


Składniki:

150g łososia
1/2 brokuła
1/2 kulki mozzarelli
1 plaster cytryny
sól, pieprz

Wykonanie:

Łososia obieram ze skóry i myję. Następnie skrapiam sokiem z cytryny i doprawiam solą i pieprzem.
Brokuła parzę wrzątkiem.

Na sitku układam łososia, na niego kładę mozzarellę pokrojoną w plastry, a obok różyczki brokuła.

Można doprawić solą też brokuła, ale nie jest to konieczne.

Takie sitko stawiam na garnek z gotującą się wodą i przykrywam pokrywką.

Po około 25-30 minutach danie jest gotowe.

Pyyycha :-)

2 komentarze: