niedziela, 11 stycznia 2015

Makaron ze szpinakiem i serem feta

Szpinak kojarzy się z dzieciństwem i Papajem z bajki :-) Nie przypadkowo Papajowi rosły mięśnie po zjedzeniu puszki szpinaku! Jest on źródłem cennych witamin (A, E, C), minerałów (magnez, fosfor), błonnika i białka! Jest on łatwo dostępny w sklepach zarówno w porze letniej jak i zimowej.
Niestety smak szpinaku wielu z nas źle się kojarzy. Przyczyna tkwi w złym doborze przypraw :-)
Dziś przedstawię Wam przepis na makaron ze szpinakiem i serem feta, który z pewnością Wam się spodoba:-)


Składniki:

około 200 g szpinaku mrożonego
Makaron - wedle uznania (dla 1 os.)
feta - 2 plastry grubości 1cm.
jogurt typu greckiego - 2 łyżki
1 ząbek czosnku
1 łyżka oliwy
sól, pieprz
gałka muszkatołowa

Wykonanie:

Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu.

Na patelni rozgrzać oliwę i wrzucić zamrożony szpinak. Mieszać co jakiś czas aż szpinak się rozmrozi.

Następnie do szpinaku przecisnąć przez praskę czosnek. Dodać jogurt grecki, sól, pieprz i około 1/3 płaskiej łyżeczki gałki muszkatołowej. Wszystko wymieszać. Na sam koniec dodać pokrojoną w kosteczkę fetę i wymieszać. 

Na talerzu wyłożyć makaron, a na górę szpinak.

Smacznego :-)

2 komentarze: