sobota, 10 stycznia 2015

Risotto z kurczakiem, selerem naciowym i groszkiem

Uwielbiam jednogarnkowce! :-) Są bardzo proste w przygotowaniu, a do tego smakują wyśmienicie!
Dziś przedstawiam Wam Risotto z kurczakiem, selerem naciowym i groszkiem
Około dwa lata tamu natknęłam się na targu na seler naciowy. Bardzo zaintrygował mnie jego wygląd i postanowiłam kupić go, nie wiedząc co z niego będę mogła przygotować. Okazało się, że jest znakomity w smaku po obróbce termicznej i dlatego w mojej kuchni zagościł na stałe od tamtej pory :-) Zapraszam do wypróbowania przepisu! Jest pysznie :-)


Składniki:

1 duża pierś z kurczaka
2 woreczki ryżu
4 łodygi selera naciowego
2 marchwie
1 cebula
1 puszka groszku konserwowego
1 litr bulionu drobiowego lub warzywnego
sól, pieprz, vegeta
curry
1 liść laurowy i 2 ziarenka ziela angielskiego
2 szklanki wody
1 łyżka masła klarowanego lub oleju

Przygotowanie:

Cebulę pokrój w kostkę, marchew na plasterki i selera naciowego na plasterki 0,5cm. Pokrojone warzywa wrzuć na rozpuszczone masło na patelnię i smaż mieszając około 5 minut.

W garnku wlej wodę, dodaj ziele angielskie i liść laurowy oraz vegetę. Zagotuj. Kurczaka pokrój w kostkę i wrzuć do gorącej wody. Gotuj przez około 5 minut.

Na patelnię do warzyw dodaj wysypany z torebek ryż. Przesmaż go 2 minuty mieszając, a następnie wlej bulion. Wymieszaj i gotuj mieszając co jakiś czas.

 Kiedy ryż z warzywami zacznie gęstnieć dopraw go solą, pieprzem, vegetą i curry do smaku. Groszek odsącz na sitku i dodaj na patelnię. Mięso wyjmij z wody i również dodaj na patelnię. Wszystko wymieszaj.

Można już podawać :-)
Życzę smacznego!

1 komentarz:

  1. Często gości w mojej kuchni bo robię dla maluszka takie dania, Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń