Dziś stawiam na zdrowie! Proponuję Wam Makaron razowy z ciecierzycą na ostro :-)
Ciecierzyca, inaczej cieciorka, jest bogatym źródłem białka roślinnego, które jest niezbędne dla naszego organizmu. W smaku przypomina groch i podobnie jest wykorzystywana.
Można ją kupić w plastikowych torebkach i samemu dzień wcześniej przygotować lub kupić gotową, ugotowaną już na parze, zamkniętą w puszce ciecierzycę.
Składniki:
garść makaronu razowego (około 60g)
1/2 puszki ciecierzycy
1 mała papryka
1 cebula
1 mała papryczka chili
1 ząbek czosnku
1 mała puszka pomidorów
majeranek
tymianek
sól i pieprz
1 łyżka oliwy
Wykonanie:
Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu.
Na patelni rozgrzać oliwę. Paprykę i cebulę pokroić w kosteczkę. Wrzucić na oliwę i smażyć aż warzywa zmiękną. Następnie dodać do nich przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekaną drobno papryczkę chili.
Następnie dodać na patelnię ciecierzycę i pomidory z puszki.
Wszystko dusić około 10-15 minut aż sos się zredukuje.
Doprawić majerankiem, tymiankiem, solą i pieprzem.
Dodać na patelnię makaron, wymieszać i podawać :-)
Ciekawie przyrządzony sos, podoba mi się ten przepis :)
OdpowiedzUsuńFanie makaronowo u Ciebie :) poprzedni makaron super a ta wersja też bardzo ciekawa: lubię razowy makaron ale nigdy nie robiłam sosu z cieciezycą..... wygląda kusząco :)
OdpowiedzUsuńFenomenalny pomysł :) nigdy nie przyrządzałam makaronu z ciecierzycą, mimo, że to włoskie smaki :) muszę spróbować
OdpowiedzUsuń