sobota, 20 grudnia 2014

Zapiekanka z pieczarkami, papryką i serem mozzarella

Uwielbiam zapiekanki, więc często przyrządzam je na kolację :-) Dziś przedstawiam Wam przepis na pyszną zapiekankę z pieczarkami, papryką i serem mozzarella! Najbardziej lubię pieczarki na zapiekance, są do tego po prostu stworzone :-) Do tego papryka i cebula i ten delikatny 
ser mozzarella... 
mmm można się rozpłynąć razem z zapiekanką, która sama rozpływa się w ustach :-)



Składniki:

1 bagietka około 40 cm
płaska łyżka masła
2 łyżki oleju
pieczarki 250 g
1 mała cebula
1/2 małej papryki
1 kulka sera mozzarella
sól, pieprz
zioła prowansalskie

Do polania sos czosnkowy z TEGO przepisu


Wykonanie:

Bagietkę przepoławiamy i smarujemy masłem.

Pieczarki kroimy na plasterki, cebulę w piórka i podsmażamy na oleju aż cebula zmięknie, a woda z pieczarek odparuje. Na koniec przyprawiamy solą i pieprzem.

Paprykę kroimy na cieniutkie paseczki, a mozzarellę na plasterki.

Na bagietkę posmarowaną masłem wykładamy pieczarki z cebulą, na to kładziemy paprykę i na samą górę ser mozzarella. Ser posypujemy ziołami.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 st.C około 8-10 minut.
    
Po wyjęciu z piekarnika polewamy sosem czosnkowym :-)


Życzę smacznego :-)

3 komentarze:

  1. Pyszne kolacje serwujesz Aniu :)
    Lubię taką zapiekankę też z dużą ilością pieczarek i...... sera niestety :)

    OdpowiedzUsuń
  2. No kolacja na sto punktow ;-) u mnie panowie tez by sie zachwycali ;-)

    OdpowiedzUsuń
  3. ...napewno pyszne .zrobie takie w Sylwestra !!!

    OdpowiedzUsuń