Do zrobienia tej potrawy natchnęła mnie koleżanka Basia, która inspiracje przywiozła z Włoch :-) Makaron z pesto bazyliowym, ziemniakiem i fasolką szparagową jest przepyszny! Ziemniak, którego funkcją w tej potrawie jest "oblepienie" makaronu daje fantastyczny smak i świetną konsystencję potrawie! Zaś zielona fasolka szparagowa potęguje piękny zielony kolor bazylii. Ja dziś zrobiłam wersję bez fasolki, bo taka też jest bardzo smaczna! No i co bardzo ważne, to jedzonko robi się bardzo szybko :-)
Składniki:
Makaron świderki lub penne (około 8 łyżek)
1 średni ziemniak
fasolka szparagowa (około 10-15 sztuk)
około 50g świeżego pesto bazyliowego z serem grana padano (ja użyłam tego z biedronki)
sól
Wykonanie:
Ziemniaka kroimy na malutką kosteczkę i wrzucamy do osolonej wody. Po około 3-5 minutach dorzucamy fasolkę szparagową.
Gdy ziemniak zmięknie wrzucamy do tej samej wody makaron i gotujemy (te trzy składniki razem) zgodnie z czasem na opakowaniu makaronu.
Po ugotowaniu odcedzamy na sitku, wrzucamy z powrotem do garnka, w którym gotowaliśmy makaron z ziemniakiem i fasolką i dodajemy pesto. Mieszamy. Można wedle uznania doprawić jeszcze solą, ale pesto z biedronki jest już dosyć słone, więc należy robić to rozważnie.
Życzę smacznego :-)
Posypane serem, coś pysznego. Lubię te danie, jest naprawdę smaczne :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
https://cukierkowegotowanie.wordpress.com/
pysznie:) takie dania lubię:)
OdpowiedzUsuńProste szybkie a jakie wow!! ;)
OdpowiedzUsuń