wtorek, 23 grudnia 2014

Ciasto marchewkowe

Dziś przedstawiam Wam ciasto marchewkowe, bez którego od około dwóch lat nie wyobrażam sobie żadnego święta :-) 
Jest na każdej uroczystości, czy imprezie. Niektórzy podchodzą do niego jak do jeża :-) Pytają ze skrzywioną miną: "ciasto z marchwią?" Po czym jak zjedzą kawałek, to zakochują się tak jak ja około dwa lata temu :-) Przepis jest znakomity! Zachęcam Cię do wypróbowania! Obiecuję, że zakochasz się w tym cieście marchewkowym :-)
Zwykle piekę to ciasto na blaszce, ale tym razem postanowiłam wykorzystać prezent, który dostałam - formę w kształcie kwiatka i papilotki :-)
inspiracja: makecookingeasier.pl


Składniki:

2 szklanki cukru
4 jaja
2 szklanki mąki
1 łyżeczka cukru wanilinowego
2 łyżeczki sody
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 i 1/4 szklanki oleju
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka gałki muszkatołowej
5 średniej wielkości marchwi
2 tabliczki białej czekolady
2 łyżki śmietanki słodkiej 18% (lub więcej)


Wykonanie:

Jajka wbijamy do miski, dosypujemy cukier i miksujemy na puszystą kremową jasną masę.

 Następnie stopniowo dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cukier wanilinowy, cynamon i gałkę muszkatołową. Do tego wszystkiego wlewamy olej i miksujemy około 4-5 minut.

Marchew obieramy i ścieramy na dużych oczkach tarki. Dodajemy do pozostałej masy, mieszamy łyżką.

Blachę (ja używam 40cm x 25cm) wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy masę. Pieczemy około 55 minut w temperaturze 180st. C. Przed wyciągnięciem z piekarnika upewniamy się patyczkiem czy masa stężała wewnątrz placka.

W kąpieli wodnej rozpuszczamy białą czekoladę. Zdejmujemy z ognia i dodajemy śmietanę i mieszamy dokładnie. Polewamy czekoladą ciasto.



Życzę smacznego :-)

3 komentarze:

  1. Takie ciasto musi rozplywac sie w ustach. Uwielbiam je ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Odpowiedzi
    1. Zależy kto ile lubi cukru w słodkościach, ale mogę powiedzieć, że moja Babcia, która woli mniej słodkie słodycze, szaleje za tym ciastem :-) pozdrawiam

      Usuń