Dziś przedstawiam Wam ciasto marchewkowe, bez którego od około dwóch lat nie wyobrażam sobie żadnego święta :-)
Jest na każdej uroczystości, czy imprezie. Niektórzy podchodzą do niego jak do jeża :-) Pytają ze skrzywioną miną: "ciasto z marchwią?" Po czym jak zjedzą kawałek, to zakochują się tak jak ja około dwa lata temu :-) Przepis jest znakomity! Zachęcam Cię do wypróbowania! Obiecuję, że zakochasz się w tym cieście marchewkowym :-)
Zwykle piekę to ciasto na blaszce, ale tym razem postanowiłam wykorzystać prezent, który dostałam - formę w kształcie kwiatka i papilotki :-)
inspiracja: makecookingeasier.pl
Składniki:
2 szklanki cukru
4 jaja
2 szklanki mąki
1 łyżeczka cukru wanilinowego
2 łyżeczki sody
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 i 1/4 szklanki oleju
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka gałki muszkatołowej
5 średniej wielkości marchwi
2 tabliczki białej czekolady
2 łyżki śmietanki słodkiej 18% (lub więcej)
Wykonanie:
Jajka wbijamy do miski, dosypujemy cukier i miksujemy na puszystą kremową jasną masę.
Następnie stopniowo dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cukier wanilinowy, cynamon i gałkę muszkatołową. Do tego wszystkiego wlewamy olej i miksujemy około 4-5 minut.
Marchew obieramy i ścieramy na dużych oczkach tarki. Dodajemy do pozostałej masy, mieszamy łyżką.
Blachę (ja używam 40cm x 25cm) wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy masę. Pieczemy około 55 minut w temperaturze 180st. C. Przed wyciągnięciem z piekarnika upewniamy się patyczkiem czy masa stężała wewnątrz placka.
W kąpieli wodnej rozpuszczamy białą czekoladę. Zdejmujemy z ognia i dodajemy śmietanę i mieszamy dokładnie. Polewamy czekoladą ciasto.
Życzę smacznego :-)
Takie ciasto musi rozplywac sie w ustach. Uwielbiam je ;)
OdpowiedzUsuńnie za dużo cukru ?
OdpowiedzUsuńZależy kto ile lubi cukru w słodkościach, ale mogę powiedzieć, że moja Babcia, która woli mniej słodkie słodycze, szaleje za tym ciastem :-) pozdrawiam
Usuń