poniedziałek, 8 grudnia 2014

Spaghetti carbonara ze śmietaną, boczkiem, cebulą i czosnkiem

Dziś na obiad spaghetti carbonara. Mimo, że urodą to danie nie grzeszy, to bardzo smakuje.... 
Po prostu niebo w gębie! 
Bardzo proste i szybkie jedzonko - czas przygotowania to tylko kwestia ugotowania makaronu :-)



Składniki:

Makaron penne 300-400g
Śmietana gęsta 18% około 300-400 ml
3 żółtka
3 łyżki mleka
3 łyżki oleju
boczek - wedle uznania
1 duża cebula
1 duży ząbek czosnku
sól, pieprz, cukier
opcjonalnie starty ser (parmezan lub zwykły żółty ser)


Wykonanie:

Makaron gotujemy zgodnie z tym, co na opakowaniu. 

Na patelni rozgrzewamy olej. Szatkujemy cebulę i wrzucamy na olej. Dodajemy do niej szczyptę soli i szczyptę cukru. 

Następnie boczek kroimy na małą kosteczkę i dorzucamy do cebuli cały czas mieszając, aby nic się nie przypaliło ani nie zarumieniło za bardzo. 

Jak już cebula z boczkiem będą gotowe, to dorzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek. 

Kiedy makaron się ugotuje, to odcedzamy i dodajemy go na patelnię. 

W miseczce mieszamy śmietanę, żółtka i mleko z solą i pieprzem. 

Zestawiamy z ognia patelnię z makaronem wymieszanym z cebulą, boczkiem i czosnkiem.

 Dodajemy śmietanę z żółtkami i mlekiem do makaronu i mieszamy (cały czas patelnia musi być zestawiona). Gaz zmniejszamy do minimum. Stawiamy z powrotem patelnię na gaz i delikatnie mieszamy makaron uważając, żeby śmietana nie ścięła się jak jajecznica, ma jedynie trochę zgęstnieć, czyli się zredukować. 

Na sam koniec posypujemy startym serem. 

Życzę smacznego :-)


12 komentarzy:

  1. Bardzo lubie to danie. Jest szybkie pozywne. Niestety ze zdfowa kuchnia nie ma nic wspolnego ale raz na jakis czas taki maly grzech...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mały grzech raz na jakiś czas jest wybaczalny :-)))

      Usuń
  2. Na zimowe, chłodne dni idealna porcja energii :))

    OdpowiedzUsuń
  3. Często danie które nie wygląda smakuje wyśmienicie i uważam, że właśnie tak jest z tą potrawą:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam carbonare, pyszna i szybka!

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo smaczne danie! Dziękuję za przepis.

    OdpowiedzUsuń
  6. 37 yrs old Executive Secretary Giles Breeze, hailing from Trout Lake enjoys watching movies like "Moment to Remember, A (Nae meorisokui jiwoogae)" and Wood carving. Took a trip to Monarch Butterfly Biosphere Reserve and drives a Ferrari 250 GT LWB California. wiecej

    OdpowiedzUsuń