niedziela, 14 grudnia 2014

Maślane cynamonowe ciasteczka

Lubię po obiadku zostać jeszcze w kuchni i przygotować coś słodkiego :-) 
Tym razem padło na kruche, maślane cynamonowe ciasteczka o lekkim waniliowym posmaku i puszystym, mięciutkim wnętrzu :-) Do kawy czy herbaty są idealne!
Inspiracja: http://kotlet.tv/ciasteczka-z-migdalami/


Składniki:

200 g mąki (1 szklanka ma około 130 - 150 g mąki)
150 g miękkiego masła
7 łyżek cukru
1,5 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 jajko
3 łyżki wody
4-5 kropelek olejku wanilinowego
cukier puder

Wykonanie:

Mąkę przesiewam do miski lub na stolnicę. Dodaję do niej masło pocięte na około 2-centymetrowe kawałki. Dosypuję cukier, cynamon, proszek do pieczenia, dolewam olejek i wbijam jajko. Wszystko razem ze sobą zagniatam. 

Ciasto powinno być bardzo  miękkie i lekko kleić się do dłoni, ale jeśli ciasto jest za bardzo klejące, że nie da się z niego uformować ciastek, to należy dosypać odrobinę mąki. Jeśli zaś ciasto jest zbyt mało "mokre" to dolewamy około 2-3 łyżki wody. 

Następnie formujemy płaskie (na grubość 0,5 - 1 cm) okrągłe ciasteczka. 

Kładziemy je na papier do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st.C na około 
15-18 minut (aż ciastka lekko się zarumienią). 

Po wyciągnięciu posypujemy cukrem pudrem. 

Smacznego :-)

8 komentarzy: