piątek, 19 grudnia 2014

Pizza z pieczarkami i boczkiem

Na kolację, czy na obiad pizza sprawdza się świetnie! Długo szukałam przepisu idealnego na ciasto do pizzy, na sosy do pizzy, aż w końcu znalazłam! Od kilku lat trzymam się tych składników i proporcji :-) 
Pizza z pieczarkami i boczkiem to mój i mojej rodziny numer jeden! Co jakiś czas zmieniam składniki na wierzch pizzy, żeby urozmaicić tę potrawę, ale najczęściej jednak wybieram ten zestaw z pieczarkami i boczkiem.
Serdecznie polecam ten przepis na ciasto do pizzy, jest najlepszy!:-)



Składniki:

Na ciasto:
(inspiracja: kulinarneprzeboje.pl)

3 szklanki mąki
50g drożdży (pół standardowej kostki)
3 łyżki oleju
1 płaska łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
1 szklanka ciepłej wody


Na sos do smarowania spodu pizzy:

1 puszka pomidorów
sól, pieprz
oregano i bazylia
1 łyżeczka oleju lub oliwy


Składniki na wierzch pizzy:

250g pieczarek
1 duża cebula
boczek (plaster około 1cm grubości)
kostka sera (około 150-200g)

Sos czosnkowy do polania pizzy znajdziesz tutaj



Wykonanie:

Drożdże rozkrusz do miski, dodaj do nich cukier, olej i odrobinę wody ze szklanki (około 1 łyżkę). Wszystko wymieszaj aż drożdże się rozpuszczą. Zakryj miskę ściereczką i odłóż w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (na około 7-10 minut).

Po wyrośnięciu dodaj do miski przesianą mąkę, sól i resztę ciepłej wody (nie wlewaj wszystkiego, wlej na początek 3/4 szklanki). Zagniataj ciasto około 5-7 minut. Jeżeli będzie bardzo klejące, to podsyp lekko mąką, jeśli zaś będzie zbyt suche to podlej resztą wody. Po wyrobieniu odstaw w ciepłe miejsce i przykryj ściereczką (na około 15-25 minut).

Na patelnię wlewamy pomidory z puszki, rozgniatamy je widelcem, albo blendujemy, dodajemy olej (lub oliwę) i redukujemy sos. Gdy powstanie gęsta papka pomidorowa to wyłączamy ogień, dodajemy pieprz, sól, suszoną bazylię i oregano. Mieszamy i odstawiamy.

Kroimy pieczarki na plasterki, cebulę w piórka a boczek w kosteczkę i wszystko wrzucamy na drugą patelnię z dodatkiem oleju lub oliwy aż cebula zmięknie a z pieczarek odparuje woda. Można lekko posolić i doprawić pieprzem składniki.

Ser ścieramy na grubych oczkach na tarce.

Na wysmarowanej olejem (lub oliwą) blaszce (ja używam tę dużą blaszkę oryginalną z piekarnika) wykładamy ciasto i wygniatamy palcami (okrągły lub prostokątny) równomiernie gruby placek. Smarujemy go sosem z pomidorów. Następnie wykładamy pieczarki z cebulą i boczkiem i wierzch posypujemy serem.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 st. C przez około 10 minut.

Podajemy z sosem czosnkowym.

Życzę smacznego :-)



5 komentarzy: