Jakiś czas temu stojąc przed lodówką i szukając inspiracji na kolację wpadłam na pomysł skomponowania tej warstwowej sałatki z tuńczykiem i jajkiem pod żółtą pierzynką. Ku mojemu zdziwieniu wyszła znakomicie! Smaki poszczególnych składników wspaniale pasują do siebie! Ta sałatka z tuńczykiem i jajkiem od tamtego dnia regularnie gości u mnie w domu. Polecam tę sałatkę na Święta czy wszelkiego rodzaju uroczystości, ponieważ przez swoje warstwy i kolory wygląda znakomicie, szczególnie wtedy, gdy zrobiona jest w przezroczystym naczyniu.
Serdecznie polecam ten przepis :-)
Składniki:
1 puszka tuńczyka
4-5 jajek (w zależności od wielkości)
1 mała cebula
1 łyżka majonezu
pieprz i sól
Wykonanie:
Jajka gotujemy na twardo (około 7 minut).
Cebulę kroimy na bardzo drobną kostkę.
Po ugotowaniu i obraniu jajek wyjmujemy ze środka żółtka. Najpierw zajmujemy się białkiem - szatkujemy je na kosteczkę i kładziemy na spód miski.
Następnie wykładamy na białko cebulę, a na to tuńczyka. Tworzą się nam powoli piękne warstwy.
Wszystko pokrywamy majonezem i posypujemy solą i pieprzem.
Na samą górę ścieramy na tarce na małych oczkach żółtka.
Życzę smacznego :-)
Wow, bardzo fajnie to wygląda :)
OdpowiedzUsuńRobie identyczną :) Jest fantastyczna !!
OdpowiedzUsuńPolecam CI robić w wysokiej prostej szklanej misce a wtedy będzie ona również powalać wyglądem :)
Uwielbiam tę sałatkę, jest pyszna. :) Polecam również dodać kukurydzę ;)
OdpowiedzUsuńZgłodniałam :) pyszna sałatka...
OdpowiedzUsuńZnam i lubię :) Pyszna sałatka!
OdpowiedzUsuń