Piekąc dziś te pyszne rogaliki, wpadłam na pomysł założenia swojego bloga. Pomyślałam, że muszę podzielić się ze Światem tym i innymi sprawdzonymi przeze mnie przepisami. Te puchate rogaliki znikają z talerzyka w kilkanaście minut :-)
Składniki:
1) 25g drożdży (1/4 kostki)
2) 1/2 szklanki ciepłego mleka
3) 1/2 kg mąki
4) 3 łyżki cukru
5) 2 jajka
6) 100 ml. oleju (trochę mniej niż pół szklanki)
7) Nutella lub marmolada
Wykonanie:
W ciepłym (ale nie gorącym) mleku rozpuścić drożdże, wlać je do pierwszej miski, dodać cukier i szklankę mąki. Zamieszać łyżką i odstawić na około 10 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Rozbić dwa jajka do drugiej miseczki i rozbełtać je.
Następnie do pierwszej miski dodać resztę mąki, olej i 3/4 rozbełtanych jajek do wcześniejszych składników, zamieszać łyżką i odstawić ponownie do wyrośnięcia w ciepłe miejsce przez około 10 minut.
Po tym czasie wyłożyć ciasto na stolnicę i zacząć je rozrabiać rękoma. Ciasto drożdżowe lubi jak się je uderza o blat, rozrywa, napowietrza. Jeżeli będzie zbyt klejące, należy podsypać odrobiną mąki. Ciasto nie może kleić się do rąk, ale nadal musi być puchate i elastyczne.
Wyrobioną masę należy podzielić na dwie kulki. Pierwszą rozwałkować na koło, a następnie podzielić je nożem na 8 trójkątów (jak pizzę). Na każdy z trójkątów nałożyć Nutellę lub marmoladę (zwykłe dżemy nie nadają się, ponieważ są zbyt rzadkie). Następnie od "podstawy" trójkąta do "wierzchołka zwinąć ciasto i uformować na kształt rogalika. Z drugą kulką ciasta postąpić tak samo.
Zwinięte rogaliki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować wierzch rogalików resztą rozbełtanego jajka.
Piec w piekarniku góra - dół 220 st. C , lub z termoobiegiem 200 st. C przez 15 minut.
Życzę smacznego! :-)
z nutellą w środku :) aleee muszą być dobre!, pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńPyszne i fajnie nadziane rogaliki :) porywam jednego :))
OdpowiedzUsuń