środa, 26 listopada 2014

Drożdżowe Rogaliki z Nutellą

Piekąc dziś te pyszne rogaliki, wpadłam na pomysł założenia swojego bloga. Pomyślałam, że muszę podzielić się ze Światem tym i innymi sprawdzonymi przeze mnie przepisami. Te puchate rogaliki znikają z talerzyka w kilkanaście minut :-)

Składniki:


1) 25g drożdży (1/4 kostki)
2) 1/2 szklanki ciepłego mleka
3) 1/2 kg mąki
4) 3 łyżki cukru
5) 2 jajka
6) 100 ml. oleju (trochę mniej niż pół szklanki)
7) Nutella lub marmolada



Wykonanie:

W ciepłym (ale nie gorącym) mleku rozpuścić drożdże, wlać je do pierwszej miski, dodać cukier i szklankę mąki. Zamieszać łyżką i odstawić na około 10 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. 

Rozbić dwa jajka do drugiej miseczki i rozbełtać je. 

Następnie do pierwszej miski dodać resztę mąki, olej i 3/4 rozbełtanych jajek do wcześniejszych składników, zamieszać łyżką i odstawić ponownie do wyrośnięcia w ciepłe miejsce przez około 10 minut. 

Po tym czasie wyłożyć ciasto na stolnicę i zacząć je rozrabiać rękoma. Ciasto drożdżowe lubi jak się je uderza o blat, rozrywa, napowietrza. Jeżeli będzie zbyt klejące, należy podsypać odrobiną mąki. Ciasto nie może kleić się do rąk, ale nadal musi być puchate i elastyczne. 

Wyrobioną masę należy podzielić na dwie kulki. Pierwszą rozwałkować na koło, a następnie podzielić je nożem na 8 trójkątów (jak pizzę). Na każdy z trójkątów nałożyć Nutellę lub marmoladę (zwykłe dżemy nie nadają się, ponieważ są zbyt rzadkie). Następnie od "podstawy" trójkąta do "wierzchołka zwinąć ciasto i uformować na kształt rogalika. Z drugą kulką ciasta postąpić tak samo. 

Zwinięte rogaliki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować wierzch rogalików resztą rozbełtanego jajka. 

Piec w piekarniku góra - dół 220 st. C , lub z termoobiegiem 200 st. C przez 15 minut. 
Życzę smacznego! :-)


2 komentarze:

  1. z nutellą w środku :) aleee muszą być dobre!, pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne i fajnie nadziane rogaliki :) porywam jednego :))

    OdpowiedzUsuń