czwartek, 27 listopada 2014

Kotlety de volaille z masłem i koperkiem

Jeżeli znudziły Ci się zwykłe kotlety z piersi kurczaka, wypróbuj ten prosty przepis na kotlety de volaille! Są one świetną alternatywą na smaczny obiad. Mięso jest soczyste, a wypływające, po przekrojeniu kotleta, ze środka masełko z koperkiem wygląda świetnie i jest po prostu pyszne :-)


Składniki:


2 pojedyncze piersi z kurczaka
2 łyżki masła
koperek (1 łyżka posiekanego koperku)
pieprz i sól
przyprawa do kurczaka
1 jajko
3 łyżki mąki pszennej
8 łyżek bułki tartej
olej



Wykonanie:

Piersi kurczaka rozciąć (nie do końca przecinając) nożem w poprzek tak, żeby uzyskać jeden duży płat piersi. Następnie delikatnie rozbić tłuczkiem. 



Posypać od wewnętrznej strony według uznania solą i pieprzem. Położyć na każdą z piersi 1 łyżkę masła i pół łyżki posiekanego koperku. 





Następnie zawinąć mięso tak, żeby nigdzie nie było dziury. 

W miseczce rozbełtać jajko dodając do niego według uznania przyprawę do kurczaka. 

Następnie najpierw dokładnie obtoczyć mięso w mące, później w jajku i kolejno w bułce tartej. Jeśli jeszcze widać gdzieś dziurę, którą mogłoby wypłynąć masło podczas smażenia należy powtórzyć czynność zamoczenia w jajku i bułce tartej. 



Do garnuszka wlać kilka centymetrów oleju. Na rozgrzany olej włożyć kotlety de volaille i smażyć na nie za dużym ogniu, żeby mięso się nie spaliło około 20 minut. 



Smacznego :-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz