czwartek, 27 listopada 2014

Sałatka z roszponki, pomidorów i cebuli ze świeżą bazylią

Żeby każdy obiad nie był monotonny, warto poeksperymentować z surówkami i innymi dodatkami. Dziś u mnie gościła do obiadu sałatka z roszponki, pomidorków i cebuli. Nawet teraz o niej myśląc cieknie mi ślinka :-)



Składniki:

1 opakowanie (125 g) roszponki
2 duże pomidory
1 średnia cebula
1 łyżka majonezu (opcjonalnie jogurt grecki)
pieprz i sól
świeża bazylia
opcjonalnie zioła prowansalskie


Wykonanie:

Do miski włożyć umytą roszponkę. 



Pomidorki pokroić w kawałki i dołożyć do roszponki. 



Cebulkę pokroić na cienkie półksiężyce i rozdzielając je rękoma dołożyć do pozostałych składników. 



Dodać majonez, kilka rozdrobnionych listków bazylii, ewentualnie posypać ziołami prowansalskimi. Całość przyprawić opcjonalnie solą i pieprzem i wymieszać. 



Warto, by sałatka przegryzła się choć przez 20-30 minut. Ale jeśli nie masz czasu na wcześniejsze jej przygotowanie, to podana prosto po zrobieniu też jest przepyszna.

Życzę smacznego :-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz