Smak tej surówki kojarzy mi się z obiadkami u Babci, mojej mistrzyni w gotowaniu. Pasuje do wielu potraw, najlepiej jednak, moim zdaniem, łączy się z rybą (na przykład z tego przepisu). Jest szybka, łatwa w wykonaniu, zdrowa i w porównaniu do gotowych surówek, tania.
Składniki:
250g dobrej jakościowo kiszonej kapusty
1 mała marchewka
pół średniej cebuli lub 1 mała
pół jabłka
1 łyżeczka niepełna oleju
Wykonanie:
Kapustę kiszoną drobno szatkujemy i wrzucamy do miski. Jabłko obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Tak samo postępujemy z marchewką. Cebulę kroimy na bardzo drobną kosteczkę.
Wszystkie te składniki dorzucamy do kapusty, dodajemy olej i dokładnie mieszamy. Surówka jest już gotowa do podania.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz