poniedziałek, 26 września 2016

Mizeria na słodko-kwaśno

U mnie w domu jada się mizerię na słodko-kwaśno, gdzie ogórki starte są na dużych oczkach tarki. Tym, którzy nie znają mizerii na słodko-kwaśno naprawdę szczerze polecam spróbować. Komponuje się świetnie z ziemniakami i np. kotletami mielonymi albo rybą, a wykonanie nie wymaga wielkich zdolności kulinarnych :-)


Składniki:

3 długie świeże ogórki (długości około 25cm)
3 łyżki śmietany gęstej 12%
1 łyżeczka płaska soli
1 łyżka octu
1 łyżka cukru
szczypta pieprzu mielonego


Przygotowanie:

Ogórki myjemy, obieramy ze skórki i ścieramy do miski na tarce o dużych oczkach. Następnie solimy, chwilę mieszamy i odstawiamy na około 5-8 minut. Po tym czasie dokładnie odlewamy przy pomocy łyżki wodę, która się od ogórków oddzieliła. Następnie dodajemy śmietanę, mieszamy, wlewamy ocet i doprawiamy cukrem i pieprzem. Dokładnie mieszamy mizerię. Należy posmakować tak przygotowane ogórki. Jeżeli stwierdzimy, że jest zbyt kwaśna, a mało słodka, to należy dodać odrobinę cukru i wymieszać. Jeżeli analogicznie będzie lekko za słodka należy dodać odrobinę octu, wymieszać i posmakować. Praktyczną radą przy przygotowywaniu mizerii jest to, by nie wlewać octu na łyżkę bezpośrednio nad ogórkami, ponieważ łatwo go przelać.

Ja proponuję podać mizerię do kotletów mielonych z TEGO przepisu lub na przykład w piątek do paluszków rybnych z TEGO przepisu.

Zachęcam do polubienia strony Anielska Kuchnia Ani na Facebooku :-)

14 komentarzy:

  1. Ja też tylko na słodko kwaśno :) chociaż krojona w plasterki...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Taka plasterkowana jest bardziej popularna. U mnie w domu zawsze jadło się w takiej wersji ogórki i pewno stąd uważam ją za najlepszą. Może się to wydawać dziwne, ale wydaje mi się, że starta na grubych oczkach ma głębszy smak :-)
      Pozdrawiam Cię Olu!

      Usuń
  2. lubię taką odmianę mizerii ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja w sezonie ogórkowym mogłabym ją jeść do wszystkiego i codziennie :-) Pozdrawiam!

      Usuń
  3. Wygląda cudownie! Istne arcydzieło :-) Palce lizać. Pozdrawiam i gratuluję

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda wyśmienicie! Istne arcydzieło :-) Palce lizać. Pozdrawiam i dziękuję

    OdpowiedzUsuń
  5. Też mi się podoba, chętnie bym spróbowała...

    OdpowiedzUsuń
  6. Fajne to jest:) Kocham mizerie.

    OdpowiedzUsuń
  7. Nie wiedziałam takiego wcześniej :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda pysznie, do tego schabowy. Mniam.

    OdpowiedzUsuń