czwartek, 15 września 2016

Najlepszy przepis na pierogi ruskie

To chyba jeden z moich ulubionych farszów do pierogów, zajmuje czołówkę listy :-) Pierogi ruskie są bardzo smaczne, nadają się na wiele okazji, na piątkowe obiady, święta i imprezy, na przykład rodzinne oraz bez okazji. Okraszone cebulką z boczkiem połechtają najbardziej wymagające podniebienia!
A oto i przepis na pierogi ruskie:




Składniki:

400 g twarogu półtłustego
400 g ugotowanych ziemniaków 
(objętościowo mniej więcej ma być tyle samo ziemniaków, co twarogu - pół na pół)
2 duże cebule
3-4 lyżki oleju
sól
pieprz
cukier

Ciasto przygotowuję z tego przepisu (z dwóch porcji ciasta, wychodzi wtedy około 40 pierogów)


Przygotowanie:

Ziemniaki obieram i gotuję w osolonej wodzie - jak do zwykłego obiadu. W międzyczasie kroję cebule na kostkę i powoli podsmażam je na oleju, na patelni solę cebulę 1 płaską łyżeczką i posypuję 1 płaską łyżeczką cukru. Cebula nie może się przypalić, musi powoli się smażyć, żeby w efekcie miała złoty kolor. Można od czasu do czasu podlać ją 1 łyżką wody. Po ugotowaniu i odparowaniu ziemniaków przeciskam je przez praskę (jeśli ktoś nie posiada praski można użyć tłuczka do ziemniaków lub zwykłego widelca). Po rozdrobnieniu ziemniaków łączę je z twarogiem oraz cebulą i mieszam. Następnie doprawiam farsz solą i pieprzem. Ja doprawiam bardzo mocno, tak, że jest bardzo pikantny i lekko przesolony, dlatego, że moje ciasto nie ma przypraw i po ugotowaniu pieroga smak i tak jest łagodniejszy.
Takim farszem faszeruję pierogi. Gotuję do około 2-3 minut od wypłynięcia pierogów na powierzchnię wody (nie może woda wrzeć z pierogami). Podaję z podsmażoną cebulką z boczkiem.
Mniam!

4 komentarze:

  1. a przepis na ciasto kobitko gdzie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przepis na ciasto na pierogi podałam w linku pod składnikami. Pozdrawiam

      Usuń
  2. W pewnej pierogarni do boczku i cebuli na wierzch pierogow, dodawano razem z cebula duszone utarte na grubej tarce jablka. No suuuuuuper! Niepowtarzalny smak <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Brzmi bardzo ciekawie! Na pewno te smaki świetnie się komponują, chociażby takie połączenie świetnie sprawdza się w smalcu! Dziękuję za podpowiedź! :-)

      Usuń