niedziela, 11 września 2016

Polędwiczka w sosie musztardowym

W tę piękną wrześniową niedzielę przedstawiam Wam prosty, a nawet powiedziałabym bardzo prosty przepis na polędwiczkę wieprzową w sosie musztardowym. Smacznie, prosto i przede wszystkim szybko, bo czas zrobienia obiadu, to czas gotowania się ziemniaków.
A więc do dzieła :-)



Składniki:

1 cała polędwiczka wieprzowa
sól
pieprz
330 ml kwaśnej śmietany 18%
2 czubate łyżeczki musztardy stołowej lub sarepskiej
2 łyżeczki musztardy dijon
2-3 łyżki oleju do smażenia


Sposób przygotowania:

Polędwiczkę myjemy i oczyszczamy z błon. Następnie kroimy na dosyć cienkie plasterki - u mnie do max. 0.5 cm. Rozkładamy plasterek przy plasterku na desce do krojenia i ułożoną ręką w piąstkę delikatnie tłuczemy mięso. Następnie solimy i doprawiamy pieprzem z jednej strony.
Na rozgrzaną patelnię (średni gaz) wlewamy olej i po chwili kładziemy polędwiczki. Smażymy krótko, inaczej mięso będzie twarde, ale musi jednak całe się przesmażyć (wieprzowiny nie jemy surowej). Tak więc smażymy około 3-4 min. z każdej strony. W międzyczasie śmietanę przekładamy do garnuszka, dodajemy musztardę, mieszamy i na małym ogniu podgrzewamy powstały sos. Zdejmujemy mięso na talerz i polewamy sosem.
Podajemy z ziemniakami i dowolnym dodatkiem, u mnie sałatką z czerwonej kapusty.
Palce lizać :-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz