Witam Was moi Drodzy Czytelnicy po długiej przerwie :-)
Przepis na danie, które smakuje każdemu! Tortilla, lecz w moim wykonaniu nie taka pospolita. Użyłam tortilli z ziarnami, jest po pierwsze mniej kaloryczna, a po drugie i najważniejsze - zdrowsza od zwykłej tortilli. Ponadto w roli głównej tego dania wystąpił indyk, a nie kurczak. Wyszło pysznie :-)
Składniki na 4 porcje:
4 ziarniste tortille
300 g piersi indyczej
2 pomidory
1 papryka
1/3 ogórka szklarniowego
1/2 cebuli czerwonej
kilka liści sałaty pekińskiej
1 kulka sera mozzarella
Przyprawa do gyrosa
1 łyżka oleju lub oliwy
sos czosnkowy z tego przepisu
Wykonanie:
Mięso pokroić w małe paseczki lub kostkę i doprawić przyprawą do gyrosa według uznania.
Pomidory sparzyć, obrać ze skóry i pokroić w kostkę.
Ogórka obrać i pokroić w kostkę.
Z sałaty pekińskiej wyciąć twardy środek liścia i pokroić w kostkę.
Cebulę pokroić w piórka.
Paprykę pokroić w kostkę.
Mozzarellę pokroić w kosteczkę.
Na patelni rozgrzać oliwę lub olej. Podsmażyć mięso. Na drugiej dużej patelni podgrzać po kolei tortillę. Kiedy z jednej strony się podgrzeje należy przełożyć ją na drugą stronę i położyć ser i pozostałe składniki oraz polać wszystko sosem. Następnie należy zsunąć całość na talerz i zawinąć w folię aluminiową i tak ze wszystkimi tortillami.
Życzę smacznego :-)
Pychota :)
OdpowiedzUsuń